Van Abbe Museum

Wat:

Onvergetelijk 10 jaar, het Van Abbe Museum en Guess who is coming to dinner too? Van patricia kaersenhout, tentoongesteld in het Van Abbe museum.

Wie & partners:

Patricia kaersenhout, Nafayah, en Vivian Heyms 

Videograaf en fotograaf:

Esmee Jacobs 

Memorabel:

‘’Open en kwetsbare gesprekken in het museum, er was een veilige ruimte gecreëerd voor nieuwe kunst en muziek’’ 

Sinds 2023, werk ik samen met het Van Abbe Museum (moderne kunst) in Eindhoven. Het eerste project was muzikale begeleiding bij een event van, ‘Guess who’s coming to Dinner too?’ van kunstenares, activist en feminist patricia kaersenhout. Met dit project brengt patricia een eerbetoon aan Zwarte vrouwen en vrouwen van kleur. Het kunstwerk bestaat uit vier grote tafels waaraan de vrouwen letterlijk en figuurlijk een plek hebben gekregen. Dit evenement was een activatie event rondom het kunstwerk om nieuwe verbindingen te stimuleren tussen mensen. Tijdens dit event gingen 3 kunstenaars, Shevani Koning, Gayle Tjong-Kim-Sang en ik in gesprek met het publiek. 

Op basis van het gesprek met het publiek over persoonlijk leiderschap, rouw en loslaten heb ik intuïtief voor hen een muziekstuk gemaakt. Het werk van patricia raakt mij persoonlijk en om dit gezamenlijk met 15 vrouwen te voelen en te bespreken was enorm bijzonder. Tijdens het slotevent van de tentoonstelling, mocht ik de gewenste dubbelrol vervullen van gespreksleider en muzikant. 

In juli 2023, heb ik in opdracht van het museum, voor het project ‘’Onvergetelijk’’ een prachtige muzikale tour met de rondleiders van deze tour voor mensen met dementie en hun dierbaren gemaakt. Onvergetelijk, is een project geïnspireerd op het Meet Me at Mo-Ma programma van Museum of Modern Art in New York. 

Met dit programma maken zij kunst en cultuur toegankelijk voor mensen met dementie en hun dierbaren. Voor de speciale 10 jaar, Onvergetelijk editie, heb ik met de rondleiders objecten uitgekozen en hierbij muziek opgezocht of gecreëerd om live te spelen tijdens de tour. Aan de tour deden 30 personen mee en heb ik op 2 verschillende harpen gespeeld. Op een therapie harp, troubadourharp waarmee ik door het museum kon bewegen en meelopen, en mijn keltische kleppen harp.